Recept pre tých, ktorí ešte nikdy nerobili domáce boilies.
Boilies prísady a boilies zmes
Začínajúci boilies rybár, ktorý chce vyrobiť boilies, teraz potrebuje poznať základné ingrediencie, z ktorých sa skladá boilies, a to sa mu podarí len kúsok po kúsku.
Ak nevieš čo, s čím, prečo miešaš, tak urobiť boilies bude makačka!
Pomôžem vám upraviť, preto píšem tento recept na boilies.
Najkrajšie na tom je, že ak už poznáš základné suroviny zmesi, tak po zhotovení domáceho boilies pre začiatočníka sa môžeš dostať aj na profesionálnu úroveň. Potom si budeš môcť zostaviť vlastné boilies zmesi!
Je to senzačný pocit, najmä ak chytíš prvého veľkého kapra vo svojom živote na vlastné domáce boilies, bude to to najlepšie boilies, aké vyrobíš!
Rád by som predstavil lacný recept na boilies pre začínajúcich rybárov, ktorého výsledkom je lacné a chytľavé boilies:
(Lacné tu neznamená zlé alebo mizerné nokedli, ale zoznam šikovne vybraných surovín na boilies, ktoré sa nám za roky skúseností podarilo nazbierať! Skúsme snívať vo veľkom s malými peniazmi! S Profischmackom uspieť)
Recept na boilies:
400g múky z kukuričných klíčkov /základná zložka zmesi, kapor ho má rád, je to veľmi dobrý zdroj bielkovín/
200g prémiovej sójovej múky /vysoký obsah bielkovín/
250g vtáčí zob červený (robin-red) alebo iný /s vajíčkami, semiačkami, červené, atď /
100g vitamelo extra (v podstate sušené mlieko pre teľatá) / na mliečnej báze, pomáha rozpúšťať vriedky, dobre chutí a vonia /
50g Albumín - prášok z vaječného bielka /tuží boilie, rozpustné vo vode, dobrý zdroj aminokyselín /
10 ml rastlinného oleja, konopnéhý olej môže byť výborný,
ak máš rád boilies príchuť, v súčasnej situácii odporúčam boilies jahodovú príchuť 5 ml / kg.
8-9 veľkých vajec!
Najprv musíš odvážiť všetky suroviny a poriadne premiešať, ak sa dá, použi kuchynský robot.
Pokiaľ chceš jemnejšiu štruktúru boilies, je dobré vtáčí zob zomlieť a potom pridať do suchej zmesy.
Tiež môžeš zomlieť len polovicu vtáčieho zobu a polovicu nechaj ako si kúpil a dostaneš zaujímavú štruktúru boilies.
Keď sú všetky prípravy hotové, treba suchú boilies zmes poriadne premiešať. Potom rozšľaháme vajíčka, odmeriame olej a jahodovú varenú arómu.
Nasledovný postup spracovania cesta sa mi osvedčil ako najlepší: Do tekutej zmesy postupne pridávať suchú zmes. Usilovne miesiš a tešíš sa na prvú rybu zdolanú na svoje vlastné boilie. Spracované cesto má byť tuhšie, nádoba kde miešaš čistá. Ak sa ti zdá, že cesto by bolo veľmi tuhé a tvrdé. Prestaň pridávať suchú zmes. Vyvaruj sa pridaniu vody. Po pridaní vody hotové boilies môže pri sušení praskať.
Teraz si pripravený, cesto nie je tvrdé, ani príveľmi mäkké a dajú sa z neho ľahko tvarovať boilies guličky.
Všetko, čo musíš urobiť, je vyrobiť boilies ručne alebo s rollbalom! Rýchlejšie riešenie je použiť vytláčaciu pištoľ, ale ak ju nemáš, môžete skúsiť pomocou mlynčeka na mäso vytlačiť cesto na správnu veľkosť pomocou vytláčacieho lievika - špičky!
Prikladám pomôcku na priemer boilies / priemer špičky z vytláčacej pištole
16mm boilies / 13mm priemer špičky
20mm bolies / 16,3mm priemer špičky
24mm boilies / 19,6mm priemer špičky
Hotové boilies var 2-4 minúty, kým nevyplávajú hore a ešte chvíľku. Potom usuš na vetranom mieste 3-4 dni, aby nepopraskali!
Takto pripravené boilies zamraz, pretože sme nepridali žiadne konzervačné látky.
Veľa štastia!
Ak chcete požiadať o pomoc, kľudne zavolajte na číslo +421 905 436935, pomôžeme vám s vaším boilies!